Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

A liberalizmus aranykora

2020. június 01. - Frank S. Casetti

Esküszöm, ma nem akartam politizálni. Egy generációs kritikát akartam írni és Kulcsár Edina exhibicionizmusát darabokra szedni, de amikor szembejön velem egy neoliberális téma Twitteren, nem tudok szó nélkül elmenni mellette, szóval nyálcsorgatva csaptam le a bejegyzésre, mint etióp árvízkárosult a segélycsomagra.

Történt ugyanis, hogy Minneapolisban elkezdtek tüntetni a feketeték, mert megint megöltek valakit a rendőrök. Ez valahol érthető, valahol teljesen jogos. Csakhogy ez a tüntetés elkezdett egy nagyon komoly dologba átcsapni, ahol már fosztogatások történnek, szándékos károkozások, testi sértések, garázdaság...stb, ami szerintem (és minden kicsit is reális ember szerint) már rég nem tüntetés. A kérdéses Twitter felhasználó ennek kapcsán tette közzé írását:

Csak hogy tisztázzuk: Minneapolisban NEM a tüntetők kezdték a gyújtogatást, hanem a rendőrök maguk. Van videó arról, ahogy az egyiket a tüntetők PRÓBÁLJÁK LEÁLLÍTANI. Amit eddig tudok, haláleset az csak a tüntetők közül van, ők nem öltek meg senkit. NEM CSAK feketék hordták el cuccokat a NAGYOBB boltokból, hanem fehérek is voltak dögivel. A feketék amúgy az ebből szerzett javakat szét is osztották annak, akinek kellett. A kis boltokat DIREKT nem akarták bántották. Mégpedig azért nem, mert velük nem volt problémájuk, csak a multimilliárdos Targettel például, amelyik még a minneapolisi rendőrséget támogatja, és a tüntetés elején nem voltak hajlandók adni tejet a tüntetőknek, amikor könnygázzal támadtak a rendőrök. Azok a rendőrök, akik hagyták, hogy az a gyilkos egyenruhát hordjon, miután már vagy húsz éve legalább három embert megölt. Azok a rendőrök, akik most őt védik. Azok a rendőrök, akik most annyira brutálisan próbálják szétcsapni a tüntetéseket. Érdekes módon mikor a fehérek tüntettek, se könnygáz, se gumilövedék nem volt, pedig ők még LÖKDÖSTÉK is a rendőröket. Egyikőjüknek sem esett semmi baja, furcsa nem? Amúgy pedig nem csak ez az egy személy miatt vannak a tüntetések. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Abban a pohárban, amiben az évszázadok alatt összegyűlt elnyomás és erőszak volt a feketék ellen kezdve az első szolgáktól. Próbáltak felszólalni, senki sem hallgatott rájuk, egyszer sem. Hát tessék, ha szép szóból nem értenek ÉVSZÁZADOKON ÁT, akkor ez lesz a vége. Bárki, aki vadállatoknak állítja be őket, bárki, aki azt meri mondani, hogy le kéne lőni őket, bárki, aki aprócska empátiát sem érez irántuk, sőt, ellenük szurkolnak, azok mind üljenek le és gondolják át a moráljajkat, mert mocskos rasszista mind. Annyit még hozzátennék, hogy a tegnapelőtti náci tüntetés és a nyugaton lévő tüntetések abban különböznek, hogy ott igenis jogosan van ekkora felfordulás, mert eddig kínozták őket és eddig nem hallgattak rájuk. Itthon pedig szélső jobbos rasszista faszok ártatlan emberek halálát felhasználva indokul kimentek az utcára, hogy ordíthassák, mennyire utálják a romákat. Bárki, aki megemlékezésnek hívja a tegnap előttit, és legalább nem egy szélső jobbos tüntetésnek, az ignoráns és vak. Gondoltam vázolom a helyzetet magyarul is, mert az egyik barátom posztja alatt nagyon szívesen vontak fel hasonlóságokat a tegnapelőtti undorító megmozdulás, és a nyugaton lévő, a saját jogaik, a saját életükért való harc közt, és próbálták bemocskolni a US tüntetőket. Amúgy bárki, aki ide is csak fröcsögni jön, azt azonnal némítom, mert nem érdemelnek figyelmet. További szép napot és köszöntem.

- via trashbunny, from Twitter.

Itt konkrétan arról van szó, hogy a tüntetők valójában nem gyújtogattak, sőt ők békésen próbálnak kimenni az utcára, csendben megemlékezni, demonstrálni és ezzel rendben is volnánk. A kérdéses videó még várat magára, mert azt nem csatolta mellé. 

A következő sorokban már konkrétan legitimizálja a multicég kirablását, rongálását, az azzal szembeni bűncselekményt, a neoliberalizmus nevében,mondván: "Nem csak feketék voltak rabolni, meg amúgy is ők szét osztottak mindent és milyen cég amelyik támogatja a rendőrséget és nem volt hajlandó tejet adni a tüntetőknek, amikor könnygázt vetettek be ellenük?!", ezzel gyakorlatilag az ő bűneiket felmenti, ezzel azt mondja, hogy teljesen rendben van az, hogy egy tüntetés rablássá fajul, rendben van az, hogy feketék kiraboltak multikat, de a fehérek ne tegyék, mert nekik semmi közük ehhez. Az már bűn. Itt ismét idéznék a hölgytől:

A szervezők külön kérték, hogy a kisebb boltokat hagyják békén. Akik ennek a kérésnek nem tettek eleget, azok nem tüntetők voltak, csak vandálok, legyenek azok feketék vagy fehérek.

Gyerekek, én azért viszonylag sok tüntetésen jelen voltam itthon, de egyiken sem szólítottak fel senkit arra, hogy menjenek fosztogatni, még 2006-ban sem!

Folytatódik a hatóság ekézése, mert szerinte a gyilkos, aki három embert megölt, az egyenruhát hordhat még mindig. Ha valóban megölt három embert 2 éves pályafutása alatt, akkor annak gyanítom, hogy oka van. Sajnos részleteket nem közöl, így nem is tudom, hogy mi történt a rendőr karrierje során. De az biztos, hogy őt és három társát bíróság elé állították gyilkosságért.

Majd jön a szokásos rasszista kártya, hogy a fehér tüntetés alatt miért lökdösődhettek, miért nem vetettek be könnygázt...yadda, yadda, yadda.

Az egyik kedvenc részem jön most, mert felhozta az évszázados sérelmeket, mint a jobboldaliak idehaza. Nem ismerős? Néger rabszolgaság, Trianon. Ugyanaz az évszázados sérelem, ugyanaz a vesszőparipa, ugyanannak nevében próbáljuk meg legitimizálni a szélsőséges tetteinket, azokat, amiket egy morálisan, erkölcsileg fejlett országban nem teszünk meg, amik ellen pont hogy fel kéne szólalnunk, mert ami jelenleg Minneapolisban van az már rég nem tüntetés.

Próbál az emberben morális bűntudatot kelteni, ami azért valljuk be elég képmutató egy olyan embertől, aki TÁMOGATJA, hogy fekete emberek (mert ugye a fehérek milyen jogon teszik?) kiraboljanak üzleteket.

Végül pedig a Deák téri kettős gyilkosságot is csak sikerült belekeverni, szakértői véleményével elmondta, hogy ott bizony náci tüntetés volt. Tette ezt a Horvát határ mellől, egy kényelmes fotelben ülve, a monitort bámulva. Ott voltam azon a bizonyos náci tüntetésen és nem volt a legkevésbé sem az. Tudjátok mi volt az egyetlen "rasszista" megnyilvánulás? Hogy cigány bűnözés igenis van... Ja ezt nem szabad kimondanom, mert most én is fasiszta lettem.

Egyébként egy érdekes vita alakult ki a komment szekcióban, aminek a vége az lett, hogy ha nem támogatja valaki a jelenlegi "tüntetést", akkor az rasszista.

 

Most, hogy ezen a kis értelmezésen túl vagyunk, elmondom mi a baj a liberalizmussal:

A liberalizmus az erőszak ellen harcol. Hogy mi az erőszak azt nem te döntöd el, nem én döntöm el, hanem azok, akik ebben hisznek. Egy kicsit Orwell-i a dolog, mert nagyjából (habár fizikálisan nem) mindig kapunk egy új "Mit mondhatok?" könyvet, ami minden kiadással egyre rövidebb lesz. És ugye ki vagy te, hogy az erőszakot mered támogatni? Ki vagy te, hogy azt mond, hogy az erőszak jó? Ki vagy te, hogy ezt nem támogatod?

Egy példával szemléltetném a liberalizmus logikai bukását:

Ha fölmerül akár csak az általánosítás lehetősége, az már általánosítás. Ha általánosítás, akkor az negatív sztereotípia. Ha negatív sztereotípia, akkor akkor az rasszizmus, szexizmus, kirekesztés. Ha rasszizmus, szexizmus, kirekesztés, akkor fasizmus/nácizmus. Tehát a rossz szóból koncentrációs tábor. Ez az asszociációs lánc. Ha negatívan kell beszélni valakiről, akkor nem szabad általánosítani, de ha a kiszemelt csoportról pozitívan kell nyilatkozni, akkor lehet általánosítani. Ezek egyébként már rég értelmüket veszítették a 20. század vége óta, mert gyakorlatilag azok a rasszisták, kirekesztőek, fasiszták, akiket a "szalon", az elit annak mond, nem az aki tényleg az. Ezek a szavak is frázisok lettek, mint a "Megérett a világ a pusztulásra", vagy a "Dugnám". Jelentésüket veszítették. És tudjátok miért? Mert a vita alól akarják saját magukat mentesíteni, ezzel kirekesztve téged. Pontosan azt teszik, ami ellen elvileg harcolnak. Ha pedig mégis vitába szállna valakivel, akkor jön a mindent elsöprő érv, amivel gyakorlatilag eljátssza a galambot, aki sakkozás közben a táblára szarik, felborítja a bábukat és közben örül, mint majom a farkának, hogy nyert. 

"Ha nem értesz velem egyet, akkor rasszista/kirekesztő/gyűlölet keltő/fasiszta/ezeknek a végtelen permutációja vagy. Ha pedig ezek közül bármelyik vagy, akkor nem vagy velünk. Aki pedig nincs velünk, az ellenünk van"

Ez a szép, új világ... A fogalmi kereteket folyamatosan tágítják, de ha a pillanatnyi érdek úgy kívánja, akkor az egész bukik.

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3215733010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása