Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

Megérett a világ a pusztulásra

A moralitás bukása

2020. május 29. - Frank S. Casetti

Twitteren épp keresztre feszítenek, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy valaki azt mondja, hogy "Megérett a világ a pusztulásra". Volt aki a Plague Inc-be ágyazott, politikai kritikámmal jött, hogy hipokrita vagyok. Íme a válaszom:

A morális felelősséggel rendelkező ember, az kegyelemért fohászkodik az Úristenhez, nem pusztulásért.  A morális felelősséggel rendelkező ember, az gyűjtögeti a jó embereket, ahogy Bertolt Brehtnek a darabjában és mutogatja őket az ég felé, hogy “Találtam már hatot, nem kell elpusztítani a világot!”. Tehát ez a morális felelősség, amelyik próbálja megmenteni az emberiséget, próbálja megmenteni az ég haragjától a Földet. És itt valaki nagyon eltévesztette a morális kötelezettséget. Itt és most, valakinek ez az imperatívusz pont fordítva lett bekötve. 

És ő a pusztulásért imádkozik, tehát ő még talált hat rossz embert és mutogatja az ég felé, hogy ezek tényleg kárhozatra valók, mikor sújt le az Isten haragja. Tehát ehhez tényleg Nérónak kell lenni. Ez a megérett a világ a pusztulásra, ez a minél rosszabb, annál jobb logikájának és erkölcsi imperatívuszának a megvallása. Pont a fordítottja annak, amit egy normális ember, vagy egy helyesen, vagy egy etikusan gondolkodó ember tenne egy ilyen helyzetben.  

Mi az, hogy megérett a világ a pusztulásra?! De hiszen ott volt a pusztulás a 20. század derekán. A szüleink jó formán emlékeznek rá, a nagy szüleink tuti. Itt volt a pusztulás a 20. században, amikor embereket kibombáztak a lakásukból, meg embereket lőttek a Dunába, meg transzportokba hurcolták őket, meg malenkíj-robotra emberek száz-ezreit vitték el! Akiknek a töredéke tért vissza. Itt volt velünk az Apokalipszis a 20. században és most ezt mondani, alig hetven évvel később, hogy megérett a világ a pusztulásra, ebben a fogyasztói komfortban.... Miért érett meg a világ a pusztulásra?! Miért kéne visszajönnie az Apokalipszisnek a 20. század derekáról?! Azért, mert lassú az internet?! Vagy azért, mert nem jött a villamos, vagy nem volt a villamoson a szabad hely?! Vagy kihűlt a leves?! Vagy mi történt?! Mi ez az iszonyatos, égbe kiáltó nyomorúság, ami miatt most megérett a világ a pusztulásra és azt kívánjuk, ami most nem olyan régen történt meg csak mi személy szerint már elég későn születtünk, tehát nekünk nem jutott belőle. Tehát számunkra mi az Apokalipszis, ami nem rég hús-vér való volt, ami nem rég láncos bombákkal fenyegetett? Egy jó kis frázis. Egy olyan frázis, mint a “Köszönjük Emese”. Ennyit ér az Apokalipszis. Az Apokalipszis egy “Köszönjük Emse”, vagy egy “Dugnám”. Ennyit ér.

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2015729216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása