Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

A háború megváltozott

2021. január 28. - Frank S. Casetti

 

Egy bölcs ember valaha azt írta:

„A haldokló emberek szavai kierőszakolják a figyelmet, mint a mély harmónia. Hol szavak hangzanak el, ott ritkán hangzanak hiába.”

A háború megváltozott. Már nem nemzetekről, ideológiákról vagy etnikumokról szól. Felhatalmazott csaták egy végtelen sorozatává vált, melyet „zsoldosok” és gépek vívnak. A háború – és a halálban betöltött szerepe – egy olajozottan működő gépezetté vált. A háború megváltozott… Biológiai irányítás. Információs irányítás. Érzelmi irányítás. Csatatéri irányítás. Mindent figyelnek, és irányítás alatt tartanak. A háború megváltozott. Az elrettentés kora az irányítás korává vált. Mindez annak nevében, hogy elhárítsák a tömegpusztító fegyverek által okozott katasztrófák lehetőséget. És aki a csatateret irányítja, a történelmet irányítja. A háború megváltozott. Ha a csatatér teljes irányítás alatt áll, a háború megszokottá válik.

1520040503441.jpg

Amerika a háborút a gazdasági tevékenység egy formájává alakította. Az elemzők „hadigazdaságnak” nevezik, és ellensúlyozza, a lecsúszó félben levő olajpiacot. A piac szélesedése felszítja a háború tüzét. Több lesz a menekült. Háborús árvák. Gyerekkatonák. Amit mi békének nevezünk, az egy egyensúly, melyet a hadigazdaság tart ellenőrzés alatt. Valójában Amerika, a világ legnagyobb hadi ereje. Ők a hadigazdaság. Így te és én csak fogaskerekek vagyunk egy sokkal nagyobb tervezetben. Mármint valakinek egyértelműen el kellett kezdenie ezt az egészet. De mára a törvényük saját életre keltek. Pont úgy működik, mint a természet törvényei. A világ sokkal egyszerűbb hely annál, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák. A háború áldozatai változást idéznek elő az időben. A változás kiújuló konfliktushoz vezet, és az beindítja a következő háborút. Mint egy nukleáris láncreakció, minden konfliktus számtalan újabbat indít be, így megalkotva a háború végtelen körforgását, mely az örökkévalóságig fog folytatódni.

De a háború megváltozott. A modern időkben, modern háborúkat vívnak, a online térben. Tudod, mint egy adómenedék. Az internetes közösségben vannak netmenedékek, adatmenedékek... A menedék egy olyan hely, ahol a net, társadalmi egyezményei és szabályai nem érvényesülnek. A huszadik században a szuper gazdagok olyan országokban nyitottak bankszámlákat, ahol nem voltak jövedelemadó törvények. Nem rossz módja az adófizetés kikerülésének. Jelenleg egy olyan társadalomban élünk, ahol minden emberről pontos nyilvántartást lehetne és lehet is vezetni.

Manapság mindenki, aki rendelkezik számítógéppel, részesülhet „harci kiképzésben”. A társaságok fillérekért osztogatják az FPS játékokat, a szimulátor játékokat, amik egyre realisztikusabbak, amiket ezek a gyerekek annyira szeretnek. Természetesen az csak egy virtuális „kiképzés”. Olyan könnyen elmélyülnek ezekben a háborús játékokban. Azt hiszik, vagány dolog így harcolni. Azt hiszik, hogy harc az élet. Nincs szükségük indokra, hogy harcoljanak. Végül is számukra ez csupán egy játék.

cybercriminals-convicted-malware-fraud-legal.jpg

Előbb, vagy utóbb ezekért a bűneinkért meg fogunk lakolni. Csak azért élünk, hogy meglakoljunk a bűneinkért. Mindannyiunknak meg kell lakolnunk a bűneinkért. Nem adhatjuk őket tovább a következő generációnak. Nem hagyhatjuk őket a jövőre, ahogy tettük azt a klímaváltozás kapcsán is.

Biztos vagyok benne, hogy az új kormányok megpróbálnak majd mindent irányítás alatt tartani, úgy hogy megreformálják a hadiiparra és az internetre vonatkozó törvényeket. De az nem lesz elég jó. Mind a szemgolyójukig elsüllyedtek a hadigazdaságban. Biztos, hogy nem lesz Új Világrend, de a hadigazdaság régi rendje örökké eltűnt. Szerintem az ENSZ most sokkal fontosabb lesz, mint valaha, a multilateralizmussal együtt. A Hideg Háború idején egy bizonyos elnök fogalmazta ezt meg a legjobban. Ennek a szervezetnek a fejlesztésében rejlik a háború egyetlen igazi alternatívája. De ugyanakkor az ENSZ maga is csak egy öreg, huszadik századi műemlék. És ha jobban belegondolsz... Ha jobban megnézed a történelmét... Nem is különböznek annyira a hadiipartól. Rombolj. Keverj. Égess. Építs. Ismételj.

A vállalatok, a profitcéget, és a kutatólétesítmények, melyek magukba foglalják a hadiipari komplexumot, szintén részesei. Olyan költségvetéssel működnek, melyet a kormányok automatikusan kijelöltek nekik. Számlákkal, melyeket a kormányok tartanak fenn. A hálózat lefed mindent a fegyver K+F (Kutatás és Fejlesztés) és a beléjük való befektetéstől, a termelésig és marketingig. Bekerítette az embereket és a vállalatokat, sőt még a törvényeket is, melyek megvédik őket. A politika és gazdaság csupán egy egységesen elnyomott rendszer ismételgetett szavaivá váltak. Nem hinném, hogy bárki is felismerte, hogy az egész egy megrendezett dolog. Pusztán egy normarendszer.

Lassan már nem vagyunk emberek. Csupán ember alakú árnyékok...

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2416407358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása