Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

A szobrok élete sem egyszerű

7KÖZNAPI

2020. október 19. - Frank S. Casetti

Gondolom mindenki látta már, hogy itthon és más országokban a köztéri szobrok zöldek. Most elmondom miért.

 

Ha a Hősök terén járunk rengeteg zöld szobrot láthatunk. A Szabadság-szobor is zöld. A listát a végtelenségig lehetne írni, de vajon miért van ez?

A válasz nagyon egyszerű. Azért, mert ezek mind rézötvözetből vannak. A bronzszobrok jellegzetessége, hogy végleges színüket szintén nem a szobrászművész alakítja ki. Az eső és a levegőben levő szén-dioxid hatására a bronzszobrok külsején levő réz egy része két rézvegyületté (réz-karbonát és réz-hidroxid) alakul, mely jellegzetes zöld színt ad az alkotásoknak. Ez az úgynevezett patina.

Ezek a szobrok természetes módon színeződnek el, az emberi tevékenység hatására. A savaseső okozza, amit nagyon sok ember együttes, összehangolt akcióinak eredménye. Az ipari létesítmények és a közlekedés a levegőbe sok kén-dioxidot, valamint nitrogén-oxidokat juttat. A légköri vízzel ezek különböző savakat (pl. kénessav, salétromossav) hoznak létre, melyek cseppecskéi jegyet váltanak az esőjáratokra és lehullanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr116245730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása