Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

Miért fehéres a meleg víz kiengedés után?

7KÖZNAPI

2020. szeptember 29. - Frank S. Casetti

Az új topicban, aminek a neve 7KÖZNAPI lett olyan banális dolgokra szolgálunk magyarázattal, amit mindenki tapasztalt már, de valamiért senki nem foglalkozik vele.

Gyerekként is megfigyeltem már, hogy amikor meleg vizet engedek egy pohárba, akkor az egy rövid ideig fehéres, majd másodpercek múlva kitisztul, mintha mi sem történt volna. Ez ügyben felkerestem a Fővárosi Vízműveket, akik csekély két hónap elteltével, de rendelkezésemre álltak a kérdés megválaszolásában.

De mielőtt magyarázattal szolgálnék, nagyon röviden íme, hogy hogyan jut el otthonunkba a víz:
A vizet a fogyasztókhoz vezetékhálózaton juttatják, ami egy víznyerőhelyből, egy hozzácsatlakoztatott vízműtelepből és egy tározóból áll. A létesítményeket egy nagy, fővezeték köti össze. Az abból leágazó, különböző nagyságú csőhálózat pedig maga a vízvezeték hálózat. amiben a folyási irányt távirányítással tudják szabályozni.

 

Az elején leszögezték, hogy a Budapestet és a környező agglomerációt lefedő területen mért minták alapján a minőség megfelel mind a magyar jogszabályoknak, mind az Európai Unió előírásainak. Itt jegyezném meg, hogy egy szóval sem utaltam arra, hogy nem így lenne, illetve az elején elmondtam, hogy mihez kell és a kérdésem specifikus volt.

Ahogy írták, két dologtól függ az említett jelenség:

A csapból kifolyó meleg víz tejfehér színű: levegős a rendszer, azonban kiengedés után rövid idővel kitisztul, mivel a felesleges levegő távozik a kiengedett vízből.

Szerintem megegyezhetünk abban, hogy ez a jobbik eset.

A csőfalon lerakódott, vagy a használati meleg víz előállító rendszerben kivált vízkő okozhat zavarosodást. Javasolt a használati meleg víz elállító rendszer gyakoribb tisztítása.

Ez pedig a rosszabb eset és egyben a költségesebb is azok számára, akiknek bojlerük van, de nem értenek a tisztításához. Mindenkit kérek, aki nem ért hozzá, hogy ne játssza otthon az ezermester a YouTube-n látott videó alapján, hanem hívjon szakembert. Sokkal jobban meg fog térülni!

Habár nem volt kérdés részemről, de leírták azt is, hogy sárgás-barnás a kiengedett víz, akkor a vasanyagú vezeték rozsdás.

 

Végül egy nagyon fontos dolog azoknak, akiknek otthon nem a „hagyományos” tekerős csaptelepjük van, hanem billenős: Soha, ismétlem SOHA nem hirtelen zárjátok el, mert ebben az esetben gyorsabban tönkremehet az otthoni vezetékrendszer. Akit érdekel a miértje, az nézze meg a Brutális Fizika c. műsort.

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5716221670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása