Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

A megszégyenítés kultúrája

2020. szeptember 07. - Frank S. Casetti

A közösségi oldalak csodálatos helyek. Tarthatom a kapcsolatot a barátaimmal, követhetem a kedvenc újságaimnak az oldalait, csoportokban ismerhetek meg új embereket, leírhatom a gondolataimat és a lista végtelen, hogy mi mindent tehetek még meg. De van ennek egy árny oldala…

Habár még mindig az a legnagyobb szégyen sokak szerint, ha valaki szegény, mert a szegénységnél rosszabb nincs. A sokak alatt azokat az embereket értem, akik nem kemény munkával érték el a céljaikat, hanem a könnyebbik utat választották. Ők azok, akik a vagyonukkal, a menőnek hitt telefonjukkal/kocsijukkal vagánykodnak, akik verik a farkukat arra, hogy milyen pólót vettek éppen valamelyik fast fashion boltban indokolatlan magas áron. Miattuk érzi azt rengeteg, valóban szegény ember, hogy a helyzetük szégyellni való. Illetve itt még közre játszik a reflektor hatás is, ami annyit tesz, hogy túl becsüli valaki, hogy vajon mit gondolhat róla a másik ember. Vajon mit gondolhat a kasszás, amikor kiderül, hogy nincs elég pénze a vásárlónak, hogy minden megvásárolt terméket ki tudjon fizetni, ezért néhányat nem kér? Mit gondolhatnak a sorban álló emberek? Ilyenkor kezd kiütni a szégyenérzet, holott ezen semmi szégyellni való nincsen. A másik oldala ennek az, aki a munkájával ért el valamit, azzal a sok-sok évnyi munkával, és amikor felnéz x év után, akkor az látja, hogy sikerült neki. De akkor sem a pénzére, hanem a belefektetett energiára, időre, munkára, áldozatokra lesz büszke.

„Már megint miről beszél az Ellenvélemény?! Hát rendszeresen aláz porig másokat a cikkjeiben, Instán! Hát mekkora képmutató köcsög! Meg amúgyis! Minek írta le ezt a sok szart, ha a bevezetőben a közösségi oldalakról dumált?!”. Tisztázzuk: Valóban kiveszem a részemet ebben, de én olyan embereket kritizálok, akiket károsnak tartok a közéletben, vagy csak simán nulla teljesítmény mellet lett celeb és erre kurva nagy az arc. Igen… Ez mindig is a szubjektív véleményemről szólt.

A Facebook-on már konkrétan mindenre van csoport. „Nem basztam kecskével csoport”; kaják fenyegető aurával; idős emberek szexuális aurával; ciki, privát beszélgetések…stb. A lap esetben viccesnek tartom, amikor valaki kiposztol egy normálisan kitakart (név, arc) képet, valami teljesen vállalhatatlan kommentről. De amikor ezeknek a csoportoknak az adminisztrátorai/moderátorai kiengedik úgy, hogy nincs rendesen kitakarva, akkor az már nettó megszégyenítés. Itt már nem csak azok ketten fognak tudni róla, aki írta a kommentet/üzenetet és a posztoló, hanem azok is, akik látják. Tizen éves influencerek véleménye mérvadó a like és feliratkozó számok miatt, ezek döntik el, hogy ki képvisel színvonalat és ki az, akinek létjogosultsága sincsen. Reakció videókban alázzák porig egymást a vlogger, hogy nézettséget és kattintást generáljanak. Szponzorok támogatnak teljesítmény nélküli embereket, akik a lelküket is eladnák egy szelet csokiért.

Homofóbok aláznak LMBTQ+ embereket, kormánypártiak ellenzékieket, ellenzékiek kormánypártiakat, férfiak nőket, nők férfiakat. Lelkileg sérült embereket taszítanak még mélyebbre. Régen is éltek meg az emberek legendásan hülye korszakot, de azt senki nem töltötte fel a netre, senkire nem ragadt rá 10 év múlva is! Ideje lenne visszahozni a divatba a társadalmi felelősségvállalást, mások felemelését, a toleranciát, a segítségnyújtást!

Ha a patkányok törődnek a sajtájaikkal, mi miért nem?

- Antifaces

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3216192810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matyika Ápolója 2020.09.07. 12:03:21

ekkora boomer posztot...

(ne vedd komolyan :D)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.07. 12:06:51

Ilyen a demokrácia, a pluralizmus: nézetek ütköznek,

Gyerekes dolog ettől rettegni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.07. 12:12:17

"Ők azok, akik a vagyonukkal, a menőnek hitt telefonjukkal/kocsijukkal vagánykodnak, akik verik a farkukat arra, hogy milyen pólót vettek éppen"

Ezek zöme kamuzik. Nehogy komolyan vedd.

Volt kollléganőm kólcenterben, velem azonos fizetéssel. Ha a FB-ját nézed, azt hiheted, milliérdos szülők gyereke, aki unalmában járja a világot luxusmódon.

nemecsekerno_007 2020.09.07. 12:17:49

Hová jutott a világ! :)))

Cpt. Flint 2020.09.07. 14:39:30

Ez olyan (a poszt is, meg voltaképp a blog is), mintha a kocsmában akarnád megmondani, hogy ki mit és hogyan beszéljen. Egyrészt leszarják, másrészt megcsapnak, harmadrészt még jogod sincs hozzá. Megoldás? Nem mész oda, azaz nem olvasod, hallgatod, nézed, ami nem tetszik.
A netet nem fogod megrendszabályozni. Akinek esze van, felismeri, hogy a közösségi oldalak, fórumok előnyei vagy hátrányai a nagyobbak az ő számára. Ha nem érdekli a mocsok és nem akar támadási felületet adni, akkor törli magát, illetve csak kommentelhetetlen oldalakat látogat, de minimum saját maga nem kommentel. Aki félti a magánéletét (és a hozzátartozóiét, barátaiét is), az nem üzemeltet valós facebook profilt és hasonlókat.
Tudomásul kell venni, hogy az emberek többsége bizony ilyen. A névtelenség, arctalanság és az ellenőrizhetetlen, korlátozatlan, felelősség nélküli megnyilvánulás lehetősége a legrosszabbakat hozza ki belőlük. A net egy része ilyen szempontból pöcegödör. Nem nagyon van mihez hasonlítani a korábbi időkből, tehát a múlttal példálózni ezzel szemben elég értelmetlen. Azért halvány párhuzamként emlékezzünk a Jézust elítélő (pontosabban Barrabást felmentő) arctalan tömegre, autodafékra, boszorkányégetésekre, nyilvános kivégzéseket és megszégyenítéseket régen (és sztem ma is) bámuló plebsre.
Ez van, az emberek egy része nem valami kedves és rendes. Egyet tehetsz, véded magad, visszahúzódsz, nem adsz támadási felületet, nem mész ilyen helyekre, normális népekkel tartod csak a kapcsolatot, értelmes és normális műsorokat nézel/hallgatsz stb.

midnight coder 2020.09.07. 15:09:17

A szegénység nem szégyen. Az igénytelenség az. A putri falát kifesteni lehet hogy pénzbe kerülne, de a szemetet az udvarról összeszedni nem.

Cpt. Flint 2020.09.07. 15:52:29

@midnight coder: az igénytelenség sem szégyen, mert aki igénytelen, az úgysem szégyelli magát. :)

odamondó 2020.09.07. 15:57:24

@Cpt. Flint: ez egy igen jó komment és összefoglalja a lényeget.

A 'normális' embereknek nem való az internet, de a Facebook /instagram idehozta őket is és most megy a csodálkozás.

enrikokaruszo 2020.09.07. 17:18:42

és még itt vagy te is

szánmonoxid 2020.09.07. 19:02:15

Van a Facebookon Tudok helyesen írni csoport is?
Vagy mivel úgysem lehetnél tag, nem tudsz róla?

Ekrü 2020.09.07. 19:31:59

@szánmonoxid: Nekem is ez volt az első gondolatom miközben olvastam.:)))))

antisocialnetwork 2020.09.07. 20:56:49

A patkányok törődnek a sajttáljaikkal?

Örömhernyó 2020.09.08. 01:55:44

@midnight coder: Magyarországon a szegénység valóban nem volt szégyen, amikor felnőttem, mert aki a vidéki szülővárosomban "gazdag" volt, az is annyival volt csak előrébb, hogy volt egy autójuk, meg hétvégi házuk, a gyerek meg márkás sportcipőt hordott és több matchbox autója volt, mint a csóróbbaknak. A szocializmusban mondjuk az osztálytársaim maszek hentes, tehertaxis, autószerelő szüleik voltak a "gazdagok". Persze ezek a családok nyugati szemmel simán munkásosztálybeli életet éltek, de hát nyugaton nem nagyon jártunk.
Most Kelet-Ázsiában élek. Itt hatalmasak a vagyoni különbségek és itt valóban bevett sértés a másikról azt mondani, hogy szegény. Gyerekek ezzel csúfolják egymást, nyilván a szüleiktől hallják ezt otthon. Ez az egyik legnagyobb sértés itt. Mert a szegénység szégyen, a szegény ember maga tehet róla. Amikor elmondtam nekik, hogy Kelet-Európában simán előfordult, hogy egy magasan képzett ember se volt gazdag, nem értették miről beszélek. Ugyanis itt eleve a képzettség megszerzése is rettenetes pénzekbe kerül. Az oktatás óvodától egyetemig fizetős, akinek felsőfokú végzettsége van, az eleve nem jöhet szegény családból. Vagy aki angolul tud az eleve nem lehet szegény, hisz a nyelvtanulás is drága itt. A nagyszüleim leélték az életüket egy faluban Magyarországon, diplomások voltak, idegen nyelvet jól beszéltek és nem voltak gazdagok, de a körülményeikhez képest tájékozottak voltak a világról.
Szóval azt tapasztaltam, hogy ez a szegénység önmagában nem szégyen hozzáállás kizárólag Kelet-Európában értelmezhető, azon kívül pár olyan országban, ahol a jövedelmi különbségek kicsik voltak. Magyarul mindenki szegény volt. Meg van még a nyugati társadalmakban a proli büszkeség, de az se a szegénységről szól.

Örömhernyó 2020.09.08. 01:58:21

@antisocialnetwork: A patkányok hierarchikus társadalomban élnek. Előreküldik a fiatal egyedet, az megkóstolja a kaját, ha nem hal meg rövid időn belül, akkor jönnek az idősebbek és elzavarják a fiatalt az étel mellől. Kannibalizmus is van náluk, a másik patkány kicsinyeit megeszik. A csapdába szorult társaikat is megeszik. Ennyit arról, hogy a patkányok törődnek egymással.

szánmonoxid 2020.09.08. 02:21:42

@Örömhernyó:
A nyelvtanulás az internet korában már nem pénzkérdés.

Másrészt a kádári Magyarországon aki dolgozott, az jól élt, legalábbis országon meg a szocialista táboron belül, más kérdés, hogy ha nyugatra utazott, ott az a pénz nagyon kevés volt.
De országon belül nem, soha annyi ház nem épült vidéken magánerőből, mint a Kádár-korszakban. Legalább egy nagyságrenddel több, mint azóta vagy akár előtte bármikor. És aki házat épített, nem az utolsó garasaiból tette. Szóval ez a mindenki szegény volt egy hatalmas hazugság. Téány, hogy nem voltak Mészáros Lőrincek, Tiborczok, Szijjártók, Rogánok meg Garancsik, akik állami milliárdok szétlopásából lettek kurva gazdagok, mert akkor felakasztották volna őket az állami vagyon lopásáért. Ahogyan most is fel kellene. Orbánt is.

(Azt nem is említve, hogy az oktatás meg az egészségügyi ellátás ingyenes volt és jó színvonalú a kor szintjéhez képest. Ha nem így van, akkor Orbán cigány is teknőt vájna meg vályogot vetne, ahogy a nagyapja csinálta, nem az országot lopná szét, hanem max. éjszaka egy-egy tyúkot valamelyik csúti parasztház óljából.)

szánmonoxid 2020.09.08. 02:25:54

@Örömhernyó:
A patkány soha nem hal meg, mert a magyar nyelvben meghalni csak ember tud. Állat megdöglik, elpusztul stb. Nem véletlen, hogy a halott szó is csak embert jelent, ha halott van a háznál, akkor nem a kutya vagy az aranyhörcsög döglött meg, ahogy a halottasházba is csak embereket visznek.

Az más kérdés, hogy hülyeség is, amit írsz, nem küldenek senkit, amelyik arra jár, megkóstolja, ha többen járnak arra, akkor többen is. Annyi igaz, hogy ha azok megdöglenek, akkor a többi abból nem eszik.

"A csapdába szorult társaikat is megeszik." - legfeljebb azután, ha már megdöglött. De egy csomó ragadozó állat a saját döglött kölykét is megeszi (az anyaállat is), ha az valamiért nem volt életrevaló és elpusztult. Akkor is, ha fél órával korábban még az élete árán is védte volna.

midnight coder 2020.09.08. 09:20:52

@Örömhernyó: Arról nem tudok nyilatkozni. Itt idehaza viszont nem a szegénység a gáz, hanem egy rakás más dolog, ami a szegénységhez köthető. És ezt balról nagyon szeretik is összekötni. Pl. amikor az átlagpolgár nem szeretne hajléktalant látni a közterületeken, akkor neki nem az a baja a hajléktalannal hogy szegény, hanem az hogy büdös, hogy (gyakran erőszakosan) kéreget, hogy maga alá hugyoz, hogy részegen ordibál. Viszont, ha az átlagpolgár kedvéért az aktuális hatalom eltávolítja ezeket az embereket a közterekről, akkor balfék oldalról mindenki a szegények üldözéséről beszél. Holott a probléma nem a vagyoni helyzetükkel van a delikvenseknek, hanem a jellemző viselkedésmintáikkal. Ahogy Pl. a Hős utca környékén sem az volt a baj az ott lakókkal, hogy szegények voltak.

Cpt. Flint 2020.09.08. 14:14:42

@szánmonoxid: " patkány soha nem hal meg, mert a magyar nyelvben meghalni csak ember tud."
ezt a butaságot honnan tetszett venni? ezt szerintem nem találod meg semmi komolyan vehető helyen szabályként leírva, de még ha találnál, akkor se jelentene semmivel sem komolyabb "szabályt", mint bármelyik hasonszőrű nyelvművelős marhaság. ilyet legfeljebb az óvónéni meg némely alulműveltebb tanítónéni mond...
Minimum van egy olyan nyelvi/költői eszköz, hogy megszemélyesítés... de ezen túlmenően is minden büntetés nélkül használható a "meghal" bármire, ahogy használjuk is, nem csak a kedves kiskutyánkra, hanem számítógépre is, telefonra is stb.
hagyjuk már ezt a munkásőr/önkéntes rendőr/portás/nyelvművelő mentalitást...

szánmonoxid 2020.09.10. 21:13:23

@Cpt. Flint:
Ha tudnál magyarul legalább alapfokon, akkor nem kérdeznél ekkora faszságot.
Persze, mond ilyet a telefonra is, akinek a szókincse arra a 250-300 szóra terjed ki, mint a tiéd, és nem tudja magát választékosan kifejezni, mert nem ismeri rendesen az anyanyelvét.
süti beállítások módosítása