Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

A veganizmus 10 főbűne

Szubjektív lista

2020. június 22. - Frank S. Casetti

A vegánság manapság egyre elterjedtebb és vannak kretén képviselői, vannak normálisak. Az általánosságban elmondható, hogy sokan erkölcsi okok miatt lettek vegánok, de vannak olyanok is, akik nem szeretik az állatieredetű dolgokat, vagy éppen egészségügyi okai voltak. Sok indok létezhet az ideológia mellet és vannak pozitív hatásai, de én most nem ezeket szedtem össze. A vegán és a fogyatékos vérvegán pedig nem összekeverendő.

A listán szereplő bűnökre Korpádi Pitt - Vegán aktivista reagált, mentségére szóljon, hogy csak azokra tudott, a kifejtett álláspontom ismertetése nélkül. Ezzel kerültem el azt, hogy arra reagáljon, amit én mondok.

"A vegánságnak egy oka van, az allatok felszabaditadanak a gondolata, a novenyi etrendnek meg lehet bármi" - Korpádi Pitt

A hivatalos jelentése: Erőszakmentes életmód követése, amely az állatok bármilyen nemű kihasználása ellen foglal álláspontot. Ez mind az étkezésben (hús, tejtermékek, tojás, zselatin, méz stb. fogyasztásának elhagyása), mind az öltözködésben, szórakozásban megmutatkozik. Empátia az állatok felé, a környezetünk védelme és egy egészségesebb életmód kialakítása a célja.

 

10. Az állatkertek démonizálása.

Az állatkertek nem csak látványosságok, amiért fizetünk, természetesen, hogy az ott lévő állatok élelemhez jussanak, hanem aktívan kiveszik a részüket a természetvédelmi és biológiai ismeretek tágításában. Továbbá fajmentő programjuknak köszönhetően, rengeteg kihalás szélén álló fajt sikerült megmenteniük. Legfontosabb szerepe az ismeretterjesztés, a biodiverzitás megőrzésének fontosságára felhívni a figyelmet. A civilizáció fejlődésével az emberek egyre jobban eltávolodnak a természettől, az állatkertek ezt a távolságot is hivatottak lecsökkenteni.

Korpádi Pitt válasza: Bár különbség van egyes állatkertek között, mégsem tartjuk elfogadottnak a mai gyakorlatot. Az állatok számára az a természetes, ha háborítatlanul, az emberek közelsége nélkül tudják élni az életüket. A profitszerzés és kihasználás erősen jelen van az ilyen intézményekben. A Menedékek (Sanctuary) támogatását kell előnyben részesíteni.

 

9. Bűntudatkeltés.

A vegánok rendszeres falshmobjuk során, arcukat nem vállalva, laptoppal a kezükben vágóhídi videókat mutogatnak ártatlan járókelőknek, akik esetleg érzékenyek az ilyesfajta megmozdulásra. Ezzel nem csak a jó ízlést sértik, hanem konkrétan bűntudatot akarnak kelteni másokban, annak érdekében, hogy az ideológiájukat tovább népszerűsítsék.

Korpádi Pitt: Nem az a célunk, hogy bárkit megbántsunk, de bűntudatot csak abban lehet kelteni, aki bűnös. Az a helyzet, hogy bárki, aki a húsipart és az állattenyésztést támogatja, az fölösleges állathasználatban, az-az kvázi állatkínzásban vesz részt (lásd: Uralom c. film). Nem az a célunk, hogy embereknek kellemetlenséget okozzunk, viszont a szembekerülés az igazsággal, elengedhetetlen eleme a társadalmi változásnak. Mi is így kezdtük, hogy kellemetlenül éreztük magunkat, majd szembe néztünk ezekkel az érzésekkel, gondolatokkal és úgy döntöttünk, hogy ezt többet nem támogatjuk. Hiszen ez a bűntudat okozta kellemetlenség, még mindig meg sem közelíti azt a fájdalmat, amit az állatok élnek át napi szinten milliárd számra. Ők az igazi áldozatok.

 

8. A bukott eszme követése.

A vegánság, mint olyan, egy bukott eszme. Az első buktató a kaják elnevezése. Vegánfasírt, vegántej, vegánkolbász…stb. Ezek nem azért kapták ezeket a neveket, mert nem tudnának mást kitalálni rá, hanem mert egyszerűen hiányzik nekik az az étel, amit elhagytak.
Másodszor pedig egyáltalán nem környezetkímélőbb, mint a mérsékelt húsfogyasztó életmód. A Global Enviromental Change című szaklapban megjelent publikáció szerint azok az étrendek, amelyekben az állatiterméket kétharmadával csökkentik, kisebb az éghajlati és vízfogyasztási hatás. Az élelem származása erősen befolyásolja a klímát, továbbá, tudományos kutatások támasztják alá, hogy azokon a helyeken, ahol nagyobb mennyiségben fogyasztanak halakat, illetve tengergyümölcsét, sokkal nagyobb is az átlagéletkor, mint ahol nem. A diawellness.com-on Szarka Dorottya dietetikus szerint lehetséges a teljes értékű vegán étrend, de minden esetben szükséges a táplálék kiegészítő.

Korpádi Pitt: Egy másik pontban kifejtettem, hogy nagyságrendileg környezetbarátabb és fenntarthatóbb, mintha fogyasztanánk állati termékeket is. Amellett, hogy teljesen egészséges minden életszakaszban, nem jár ártatlan állatok kizsákmányolásával. A veganizmus egyáltalán nem bukott eszme, hanem a jövő eszméje.

 

7. Agresszív térítés.

Egy tökéletes szlogennel élve, melyet szellemipallosom és higgadt társam fogalmazott meg: „A vegánság olyan, mint a pénisz. Örülök, hogy neked van, örülök, hogy büszke vagy rá, de ne akard lenyomni a gyerekem torkán!”. Az agresszív térítés része, hogy mindenhol el kell mondani, hogy vegán vagy, hogy Facebook csoportokban és oldalakon kell játszanod, a fogyatékost, a vérvegánt, aki semmi mást nem ismer el, csak és kizárólag ezt az ideológiát.

Korpádi Pitt: Mi nem térítünk, hanem információt adunk át. Téríteni vallási felekezetek szoktak, a veganizmus pedig szöges ellentéte a vallásoknak. Hiszen logikus és következetes, elítéli a dogmákat, gondolkodásra késztet, tudományosan igazolt és elítéli a feleslegesen leölt élőlények semmibe vételét. És bár vannak, kik tényleg agresszívak (ahogy a mindenevők között is), de a veganizmus egy békés filozófia, mert elítéljük a felesleges erőszakot. Nem tértünk, csupán felszólalunk azokért az áldozatokért, akik nem tudnak saját magukért kiállni. Szerintünk nincs ebben semmi agresszív, különösen ahhoz képest, ami a vágóhidakon és az állattenyésztőtelepeken folyik.

 

6. A más lehetőségek teljeskörű kizárása.

Két ponttal ezelőtt már elkezdtem fejtegetni ezt is, de elmondanám, hogy sehova nincs leírva az, hogy az embernek húst, hússal kell ennie. Senki nem kényszerít erre senkit, mindenki maga dönti el, de ne feledjük, hogy a zöldség, csak egyfajta köret, amivel jobban csúszik a hús.

Korpádi Pitt: Más nevében nem tudok nyilatkozni ebben a kérdésben, de én midig is igyekeztem kritikusan hozzáállni a témához, hiszen én is húsevőként éltem le életem legnagyobb részét. Úgy gondolom, hogy az állattenyésztés számtalan problémát felvet és a vegánság szinte az összesre megoldást is nyújt. Ezek bonyolult kérdések és fontos lenne ezekről diskurzust indítanunk, viszont szinte senki nem akar leülni ezekről a megoldásokról beszélgetni. Sem az érintett szektorok vezetői, sem a politikai vezetők. De a veganizmus központjában az állatok kizsákmányolásának a felszámolása van, ezért ebből természetesen nem engedünk, hiszen ez a célja a mozgalomnak. Viszont természetesen az eszkimóknak, vagy a bozótlakó bennszülötteknek sem akarjuk kicsavarni a kezükből a lándzsát, hiszen ők teljesen más körülmények között élnek, mint mi és nem igazán van választásuk. Ellenben nekünk van bőven a bevásárló központok korában.

 

5. Az állatkísérletek teljeskörű elutasítása.

A kozmetikumokkal való állatkísérleteket én is elutasítom, de vannak másfajták is, amik fontosabbak és embereken nem kezdhetnek rögtön kísérletezni. Az elvakult állatvédő és vegán szervezetek gyakran minden hátértudás nélkül, személyes támadásokat intéznek kutatók ellen, lejárató videókat készítenek, cikkeznek róluk, anélkül, hogy tisztában lennének azzal, hogy pontosan milyen feladatokat is végez az adott személy, ezzel tönkre téve ártatlan emberek életét. Számtalan állatkísérlet van, ami többek között az állatok jólétéért vannak, például a veszettség elleni védőoltás sem létezne ma, ha nem lettek volna állatkísérletek.

Korpádi Pitt: Az AFDA és a National Institues Health adatai alapján 100 állatkísérleten megfelelt gyógyszerből 95 megbukik az emberi tesztek során. Ez a rossz sikerességi arány nem csak felesleges állati áldozatokkal jár, az emberekre is veszélyes lehet. Egyébként az nem igaz, hogy az állatkísérleteket teljesen elutasítjuk az életmódunk során, hiszen, egy nem vegán világban élünk és éltünk, ha most mindenki abbahagyná az állatokon való tesztelést, akkor is lennének korábbi kísérletes gyógyszerek és gyógymódok, amiket úgy fejlesztettünk ki, és használnánk ezeket. Ahogy az állatkísérlet-mentes kozmetikumok összetevőit is valamikor tesztelték már állatokon. Ettől függetlenül ezek használata már teljesen vegán, hiszen a megvásárlásával nem rendeljük meg az újabb és újabb kísérletet (kereslet-kínálat). A vegaizmus nem arról szól, hogy kinyírjuk magunkat, hanem törekszünk ezek kerülésére. Tehát ha nem muszáj, nem veszek be gyógyszert, de ha elkerülhetetlenül antibiotikumot kell szednem, beveszem, akkor is, ha ezek állatokon voltak tesztelve. Pont azért, mert egy nem vegán világban élünk, és ezért néha sajnos kompromisszumot kell kötnünk. De minden más választásom során igyekszem a vegán alternatívákat választani, hiszen minél közelebb kerülünk egy fajizmusmentes, vegán kompatibilis világhoz, annál könnyebb lesz majd ilyen szempontból is olyan alternatívát is találni, ami megfelel ennek.

 

4. Minden a húsipar hibája.

Ne legyenek illúzióink, a húsipar valóban kegyetlen, de az élelmiszeripar által generált környezetszennyezést nem lehet kizárólag a húsiparra visszavezetni. A vegánok körében közkedvelt avokádó körül például komplett kartellek alakult ki, mint régen a kokain körül, illetve veszik ezt a szar chia magot, quinoa-t, amiknek az árai már az egekben van, pedig sajnos ez sok helyen az egyetlen élelmezési forrás volt.

Korpádi Pitt: Nem minden problémát, viszont több égető problémát az állattenyésztésre lehet visszavezetni. Csak hogy néhányat említsek, ez az ELSŐ SZÁMÚ oka a fajok kihalásának, az óceáni halálzónák kialakulásának, az esőerdők pusztulásának és a tiszta ivóvíz pazarlásának az állattartó mezőgazdaság.
Növényi étrenden 16x kevesebb szárazföldi területet kellene felhasználnunk, 13x kevesebb vizet, 11x kevesebb kőolajat, és 50%-al csökkenne a károsanyag kibocsátásunk világszinten. Több infóért érdemes a "Fenntarthatóság Titka" c. filmet megnézni, mert óriási mennyiségű tudományos kutatást és szakvéleményt sorakoztattak fel a témában. De a cowspiracy.com/facts oldalon össze van szedve minden idevágó kutatási bizonyíték is. A veganizmus egyetlen "eszmét" követ, mégpedig, hogy az állatvilág jól értelmezhetően szenved attól, hogy kihasználjuk és elképzelhetetlen mértékben gyilkoljuk őket és ezt próbáljuk elkerülni. A mozgalom soha nem tapasztalt tempóban növekszik. És ez nem lassul le, éppen ellenkezőleg. A gazdaság is elkezdett átrendeződni és egyre másra bukkannak fel termékek vegán jelzővel, ami azt jelenti, hogy állatok elpusztítása és kizsákmányolása nélkül került a termék a polcra.

 

3. A táplálkozási szakértés.

A vegánok többsége dietetikusnak hiszi magát, annak ellenére is, hogy nem más évekig tanulja ezt szakmát. Ez csak azért veszélyes, mert hozzá nem értő ad életvezetési tanácsokat, hozzá nem értőnek. Szóval, ha vegán akarsz lenni, egyrészt ne legyél, másrészt, ha mégis, akkor dietetikussal konzultálj.

Korpádi Pitt: Szerintem ebbe sokan belefutnak a húsevő oldalról is. Természetesen a legjobb ha képesített szakemberhez fordulunk, ha problémánk van, nem pedig online csoportokhoz. Viszont az az igazság, hogy a növényi étrend egészséges alternatíva minden életszakaszban, sőt, különböző betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet. Valamint kiemelném, hogy a krónikus szívbetegséget semmilyen másik étrenddel nem tudták még visszafordítani, ami pedig az első számú gyilkos a mai világban. (Dr. Caldwell Esselstyn), illetve a kettes típusú cukorbetegség visszafordítására is csodával határos módon képes a teljes értékű növényi étrend. (Dr. Neal Barnard) Több infóért, kutatásért és szakvéleményért ajánlom a “Mi a fene az az egészség” és a “Villák a kések felett” c. dokumentumfilmet.
(A cukorbetegség nem fordítható vissza, csak szinten lehet tartani. - a szerk.)

 

2. A házikedvenc vegánra nevelése.

A házikedvenc vegánra nevelése nem ajánlott, de lehetséges, amennyiben az mindenevő, például a kutya, de ebben az esetben vitaminhiány áll(hat) fent. Alapvetően ragadozó állatot tilos vegán étrendre szoktatni, mert gyorsabb módszerek is vannak szegény megölésére. De amennyiben valaki erre vetemedne, mindenféleképpen konzultáljon egy állatorvossal, mielőtt kárt tenne szegény jószágban.

Korpádi Pitt: Bár a vegán filozófia szerint háziállatokat venni, sőt tartani helytelen (hiszen alap esetben a természetben a helyük), de sokunknak vannak olyan úgynevezett társállatai, akik még a szemléletmód váltásunk előtt került a felügyeletünk alá. Mások menhelyekről mentenek állatokat, hogy egy jobb életet biztosítsanak nekik, azzal teljesen egyet tudok érteni. Ma egy olyan korban élünk, amikor a felelősségünkre bízott háziállataink is tudnak minimális kegyetlenséggel előállított tápot enni. Vegánként pedig köteles valaki a legkisebb kegyetlenséggel járó opciót választani, hiszen mi megyünk el a boltba vásárolni, nem a kedvencünk. A gazdié a döntés. Ezek a tápok független szakértők által bevizsgáltak, tartalmaznak minden szükséges tápanyagot, amit igényelhet a szervezetük és tudományos kutatásokkal igazolt, hogy hosszútávon is egészségesek. Sőt a világ egykori Guiness rekorder kutyája is vegán volt, 27 évig élt.

 

1. A gyerek vegánra nevelése.

Ez számomra kicsit olyan, mint amikor valaki vallásosra neveli a gyerekét, ezzel elzárva minden más lehetőségtől. Nem ad neki választást, csak az van, amit elhisz, amit elfogad és ezzel gyakorlatilag elnyomja azt a szerencsétlen gyereket. Ezzel pedig máris cáfoljuk a békés eszme dolgot, mert az nem békés, ha valaki erre kényszeríti gyakorlatilag a gyerekét, vagy arra, hogy vágóhídi felvételeket nézzen meg, hátha megtér. Ennyi erővel a Szerb filmet is megmutathatjuk neki, hogy miért ne legyen pornósztár.

Korpádi Pitt: A szülő feladata, hogy legjobb belátása szerint döntsön a gyermeke ellátásáról. Több nemzetközi dietetikai, orvosi szervezet is kijelentette, hogy a megfelelően összeállított, változatos növényi étrend minden ember számára megfelelő, az élet bármely szakaszában. Beleértve az áldott állapotos időszakot, a csecsemőkort, az időskort és az élsportolói tevékenységeket is. Ezen a véleményen van a világ legnagyobb dietetikai szövetsége is, az ADA, akiknek több mint 100.000 táplálkozás szakértőből és dietetikusból áll. Ha ez a "nézetek erőltetésének" minősül, akkor mit csinál egy húsevő szülő? A gyerekeknek nincs szükségük húsra, nincs gyilkolásra ingerük és ha tudnák, hogy miként készülnek az állati termékek nem ennék meg őket. A mindenevő étrenden élő szülő is a legjobb belátása szerint dönt, ugyan úgy ahogy a vegán szülő is. Amíg kiskorúak vagyunk, mind azt tesszük, amit a szüleink jónak látnak, felnőttként viszont már miénk a döntés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr215908062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása