Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

10 alávaló dolog, amit egy szülő tehet a gyerekével

Szubjektív lista (Első része)

2020. augusztus 25. - Frank S. Casetti

Ebben a cikkben összeszedtem tíz alávaló dolgot, amit egy szülő tehet a gyerekével. Nem esett nehezemre összeszedni tíz dolgot és nem lesz nehéz még tízet összeszedni, de természetesen a másik oldalt is górcső alá fogom venni és az is kap egy tízes listát.

 

10. Az interneten büszkélkedés
Azért, mert szülő lettél, nem kell napi szinten harminc, teljesen érdektelen képet megosztanod a gyerekedről, mert nemhogy az ismerőseidet nem érdekli, de vadidegeneket sem, akik az adatlapodra tévedhetnek. Kivéve, ha az illető pedofil. Gondolom büszke vagy magadra, hogy megadod az esélyét annak, hogy a gyerekedre verje a farkát. Nem mellesleg később a gyereked is teljesen kínosan fogja érezni magát azoktól a képektől. Szóval tégy egy szívességet a gyerekednek, az ismerősidnek és a világnak, azzal hogy NEM raksz fel napi szinten képeket, hogy „Most épp balra néz”, „Most jobbra”, „Most alszik”…stb. Hidd el, mindenkinek jobb lesz ezek nélkül.

 

9. Büntetés-jutalmazás
Hát ezzel jelentkezhetsz az év szülője díjra! Ja… Várjunk csak… Nem, mert semmi mást nem sikerül elérned, mint azt, hogy a gyereked tartja a mancsait a jutalomért, ha valamit jól csinált és rettegni fog, ha valamit rosszul. Ha szerencsés, akkor felnőttként is elkapja a szorongás, ha a munkájában hibázik és rettegni fog a következményektől. „Hogyan nevelj a gyerekből jobbágyot?” is lehetne ennek a módszernek a neve!

 

8. Irányítási mánia
Óvd a széltől is, kísérd mindenhova, szólj bele mindenbe és garantáltan kinevelsz valakit, aki 40 évesen is veled fog élni, a munkájában sem lesz sikeres, családja pedig soha a büdös életben nem lesz, mert neked senki nem fog megfelelni. Ami nem igaz, csak rettegsz a gondolattól, hogy valaki elveheti a kicsi gyerekedet. Milyen csodálatos, amikor egy szülő úgy bánik a gyerekével, mintha 5 éves lenne, pedig már 45….

 

7. Meggondolatlan dolgok kimondása
Meg van a pillanat, amikor veszekszik a szülő a gyerekével és olyanokat vág a fejéhez, hogy „Bár soha ne szültelek volna meg!”, „Ha tudtam volna, hogy ilyen leszel, ott hagylak inkább a kórházban!” és hasonlók? Nincs? Akkor szerencsés vagy. HA igen, akkor kibaszott szerencsétlen, mert ezeket akkoriban nem veszi az ember magára, csak később tudatosul benne, hogy miket kapott meg. Ha pedig nem így lenne, akkor garantáltan sikerül lelkinyomorékká tenni a gyereket, akinek később, komoly kötődési problémái lesznek.

 

6. A támogatás teljes hiánya
Nem az anyagira gondolok, bár nem árt az sem, főleg, ha egyetemre ment, hanem a szellemire. Amikor csak lehúzni, lehurrogni képes valaki a saját gyerekét, bármibe is fog, legyen az sport, tanulmány, hobbi. Olyan szintű önbizalom hiányt képes ez okozni, hogy arra szavak nincsenek.

 

5. Lenézés
Egyik kedvencem, amikor valaki a saját gyerekét is lenézi, mert jobbnak, többnek érzi magát és nem hozza az elvárt szintet. Milyen hitvány gyereket sikerült nevelni, hisz CSAK egy négyest sikerült szereznie fizikából! Hát hol lett elontva! Milyen szörnyű, hogy nem jogot akar tanulni, hanem a saját álmait követni! Úristen, hát hol lett elrontva az a nevelés?! Ja… Hát azt nem tudni szóval inkább gyorsan nézzük le, szidjuk, mint a bokrot és a legfőbb titok: negatív megerősítés. Ennél az a rosszabb, amikor túlszárnyalja a szüleit és ők ezzel kompenzálnak.

 

4. Összehasonlítás
Ez jellemző a több gyerekes családokban. Engem speciel mindig a bátyámhoz mértek, de nem csak otthon, hanem a suliban a tanárok is (kettővel felettem járt). Tudjátok mi ennek a vége? Komplexusok. Komoly komplexusok és megfelelési kényszer, ami kezelés nélkül hatással lenne az egész életemre. Hát nagyon köszi anya, apa és minden tanárom, hogy ilyen jó életben lehetett részem. Végül is csak munkamánia alakult ki nálam emiatt, amire ráment szinte a teljes szociális életem. Nagyon köszi még egyszer!

 

3. Elhanyagolás
A legfőbb hozadéka, hogy nem fejlődik ki rendesen a gyerek személyisége, nem tanul meg alapvető dolgokat, mint az illem, vagy hogy nem visítunk a buszon. Nem tanul meg semmit az életről a szüleitől és egy teljes roncs lesz nagyon-nagyon sokáig.

 

2. Elkényeztetés
Ez a harmadik ellentéte. Semmit nem fog értékelni az életben, semmire nem tekint úgy, mintha fontos lenne. Az ilyenek fossák le, hogy apu, vagy anyu kidolgozza a belét, hogy legyen vacsora, télen meleg kabát, új telefon…stb, de nem fog vigyázni rá. Kiszakadt a kabát? Kit érdekel? Anyu vesz újat! Tönkrement az új iPhone-om? Nem baj, apu vesz másikat!

 

1. Mártírkodás
„Mennyi mindent feláldoztam érted!”, „Én szültelek meg!”, „Én raktalak tisztába!”, „Hatalmas fájdalmakat viseltem el azért, hogy etesselek, itassalak!”, "A testemet is feláldoztam érted!" és ehhez hasonló mártír mantrák. Mielőtt valaki félreértene: Valóban vannak szülők, akik sokat áldoztak fel, sokat dolgoztak, sokat tettek azért, hogy a gyereke(i) vigye valamire és legyen belőle valaki. Az ilyen mártírkodást ők nem is alkalmazzák. Ez jellemzően a celebekre (pl. Tóth Gabi), az eltartott anyukákra jellemző. Mit vársz baszod?! Hogy majd leborul a lábad elé a gyerek, mert elláttad anyai és törvényi kötelességeidet, ha már bevállaltad?! Vagy minimum egy díjat kérsz érte?! Jó, hogy nem már számlát nyújtasz be szerencsétlennek, hogy mi mennyibe került és kifizetteted vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7716176850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZsonyaBlog 2020.09.17. 13:08:31

A 7-es nagyon durva, az ilyesfajta szóbeli bántalmazás sokkal mélyebb nyomot hagyhat egy emberben, főleg ha a saját anyjától kapja.. A büntetés-jutalmazás helyett viszont akkor mit tartasz helyes nevelési módszernek? Kifejthetnéd, mert valamilyen szinten szerintem alkalmazható, nyilván nem átcsúszva az elkényeztetésbe, ami viszont nem könnyű. (gondolom)
süti beállítások módosítása