Szavakban szélsőségesek vagyunk, tartalomban nem.

Ellenvélemény

Ellenvélemény

MLM vs. piramisjáték

Ma sem gazdagszunk meg...

2020. december 02. - Frank S. Casetti

„Szia! Mióta nem láttalak! Figyi, belekezdtem egy király, internetes vállalkozásba! Igyunk meg egy kávét szerdán, mesélek, ha érdekel!”

Ismerős, nem? Amikor 10 éve nem találkoztál egy volt osztálytársaddal és ezzel talál be, akkor biztos, hogy be akar szervezni egy MLM üzletbe. De az annyira rossz lenne? Nem kenyerem védeni az MLM vállalkozásokat és nem is fogom, de ideje tisztázni pár különbséget az MLM és a piramisjáték között.

MLM vs. piramisjáték
Az első és legfontosabb különbség az, hogy az utóbbi illegális. Vicces módon az MLM cégek „alkalmazottjai” szeretik azt hangoztatni, hogy a munkahelyed a piramisjáték és hiába dolgozol, nem jutsz egyről a kettőre. Az egészet arra alapozzák, hogy egy hagyományos munkahelyi felépítés piramis formájú, de ironikus módon az MLM is ugyanígy néz ki. Jogos a kérdés, hogy „Akkor most egy piramisjátékban dolgozok?!”. Egy lófaszt!

Mi az MLM pontosan?
Én leginkább tukmáló üzletnek hívom, mert a lényege az ajánlás. Ezek a cégek az ajánlómarketinget alkalmazzák, aminek a lényege, hogy másokra tukmáld rá a terméket.

Egy hagyományos munkahelynek is ugyanez a struktúrája, de a helyzet az, hogy a Multi Level Marketing esetében tényleg feljebb juthat az ember. Ahogy egyre feljebb jut valaki, úgy kap egyre nagyobb jutalékot. Ha hiszitek, ha nem, ezek az értékesítők valójában olyanok, mint a call-centeresek. Ezzel kapcsolatban egyébként a minner.hu is írt egy remek cikket, ami ide kattintva elérhető.

Miért ilyen rohadt drágák a termékeik?
Egy ilyen cégnél dolgozó illető a következőt mondta:

Mint már írtam a minőség többe kerül. Ez azért van így, mert előállítani is költségesebb. Ha egy olcsóbb termék árának nagy része reklámköltség, plusz a boltokba való szállítás költsége, akkor tippelj, min spórol a gyártó?

Ennek a valósághoz nem sok köze van. Egy boltban és egy MLM cégnél kapható termék gyakorlatilag ugyanaz. Nem a reklámköltségen spórőlnak a valóságban. Az Amwaynek 2017-ben 8.80 milliárd dollár volt a bevétele. Nem nehéz kimatekozni, hogy azon osztoznak a tagok, vagyis ebből még a költségek, kiadások is lejönnek utána. A termékek ezért ilyen drágák.

Hogyan ismerhetek fel egy piramisjátékot?

a_piramis.png

b_ceg.png

Ahogy az ábra is mutatja, a piramisjátékokban a pénz nem egy külső megrendelőtől jön, mint a hagyományos munka, vagy az MLM esetében, hanem belsőkörben mozog lentről-felfelé. A tagok igazából a belépődíjakból kapják a pénzt és ezért van az, hogy rengeteg ilyen cég pár év alatt megszűnik. Irreálisan nagy hozamot ígérnek, irreálisan rövid idő alatt. Általában nincs termék a cég mögött, a cégnek sokszor saját irodája sincs, sok az egyszeri ember. Vannak olyan esetek is, amikor nagyvállalati referenciákat mondogatnak, aminek a valósághoz semmi köze.

Mi a helyzet az adózással?
Eredetileg mindenkinek vállalkozóként kéne adózni a termékből származó bevétel után, vagy az adóbevallásnál jelezni a dolgot, de sokszor elfelejtik az emberek.

 

A végére megmutatom, hogy milyen egy VALÓDI MLM tájékoztatás és milyen egy PIRAMISJÁTÉK tájékoztatás (plusz kép a hirdetésekről)

VALÓDI MLM:

nevtelen.jpg

Network marketinggel foglalkozom, otthonról, napi pár órában. Nem értékesítés, hanem reklám tevékenység, melyet a közösségi oldalakon végzünk. Ha érdekel a lehetőség kérlek, töltsd ki az űrlapot és felvesszük veled a kapcsolatot!

A végére még linkelt egy videót nekem, de itt nem álltam meg és tovább kérdeztem a cégről, amikre válaszokat is kaptam:

Török cég, bio és vegán termékekkel foglalkozik. Tagsági kód esetén azonnali mindenre 23%kedvezményt biztosít. További ajándékokat ad, az első 4hónapban. Nincs állati kísérlet, saját gyárban készülnek a termékek, csomagolás, minden. Nem allergizálnak a termékek. Egy bizonyos összeg felett kell adót fizetni majd. Egyéni Kata-s vállalkozói szükséges majd. Annak a szabályoknak megfelelően kell mindent csinálni. A cég 3200ft alatt nem utal. Ezt jobb, ha tudod.

A végére pedig belinkelte nekem a cég weboldalát is, hogy tudjak válogatni. Ilyen egy VALÓDI MLM hirdetés.

PIRAMISJÁTÉK:

nevtelen2.png

Érdeklődtem kicsit a dolog iránt és ezt a választ kaptam első körben:

Megpróbálom röviden Online munka. Nem volt még hasonló rendszer. Teljesen egyedi a rendszer, ahogy a termék is. Itt a termékkel is tudsz pénzt keresni. Megtanítunk használni, teljesen az alapoktól. 64 éves hölgy is van a csapatban. Ő még a facebookot is nehézkesen használta. De már kezdi érteni. Szerinted neked nem fog menni? A networkból 6 féle jutalékod lehet egyetlen munkádért! Van egy olyan része ami sehol máshol nincs. Jutalékod lehet minden tag után! Akkor is ha előtted csatlakozott, akkor is ha utánad! Ez is teljesen egyedi. Ebben a rendszerben mindenkinek 3 munkatárs szükséges. Ha neked van 10 akkor saját magad alá csak 3-mat regisztrálsz, a többi csatlakozóval segíted azt a 3 embert. Nálunk mindenki így csinálja. Segítünk, úgy hogy csatlakozókat is kaphatsz a felsővonaladtól vagy a cégtől. Szerinted neked nem sikerülhet? Amint megvan a 39 fős kis csapatod( amiből neked csak 3 embert kell becsatlakoztatnod, persze ha van több akkor tudod segíteni a csapatod és gyorsabban is haladsz. Ha megvan a 39 fős kis csapat kapsz 3 milliót egyszer aktív munkáért, és havi 1,3 milliót. Nem nagy csapat ugye? Főleg úgy hogy neked csak 3 embert kell csatlakoztatnod. Az indulás 56 dollár plusz tranzakciós díj. Ha megvan a 3 embered akkor nem kell többet befizetned, mert kitermeli neked az a 3 ember a következő havidíjad. 56 dollár azért hogy több száz ezreket keress vagy milliókat? Szerinted sok? Jelenleg elő regisztráció van egy pár napig/hétig még, így lehetőséged van az elsők közt lenni. A cég fizet, fizetett is már nekem.  Ha érdekel bővebben meghívlak egy tájékoztatóra.
Hétfő 19:30
Péntek 18:00
Ezeken az időpontokon a tulaj tartja a tájékoztatót.

Kicsit tovább érdeklődtem és sem cég nevet nem kaptam, hogy utána tudjak nézni, mert állítása alapján elő regisztráció van még. Bár ennek ellenére saját maga ismerte el, hogy kapott már kifizetést a cégtől. A helyzet az, hogy vagy hazudott, vagy pedig nincsen semmilyen cég. Előregisztrálás idején nem tud pénzt keresni, mert NEM INDULT BE SEMMI MÉG. Kérdeztem a termékekről, kérdeztem, hogy milyen az adózási mód (erre azért kaptam választ), hogy milyen a cég, hol van helyileg, mivel foglalkozik…stb. Rengeteg kérdésem volt, de sem linket, sem korrekt tájékoztatást, sem pedig információt nem kaptam. Nem kaptam egy weboldal linket sem, mert „elő regisztráció van még”, nem kaptam egy cég nevet sem, mert

Mint írtam most induló cég, előregisztràció, a cég olyan helyre van bejegyezve ami nem ad ki adatot. Weboldal még nem nyilvános csak tagoknak.

Minden kérdésemre csak azt a választ kaptam, hogy a tájékoztatón fogom megtudni. Nem mondta el annak ellenére sem, hogy állítása alapján mindent el tudott volna mondani, de ennek ellenére nekem a tájékoztatót kell végig néznem. Egy ilyen helyzetben nem tud az ember mérlegelni, mert nem tudott meg semmi érdemlegeset. Illetve az sem elhanyagolható tény, hogy miután közöltem, hogy ez egy piramisjáték, perrel fenyegetett meg az illető. Erről a képet az Instagram oldalamra posztoltam is.

Összehasonlítva a két leírást látható, hogy mi a különbség, ahogy az is, hogy miknek nem kell bedőlni. Az MLM-el kapcsolatban lesz még egy cikkem, amiben kicsit mélyebben beleásom magam az ő hazugságaikba is, mert bizony nekik is van. Egy 10-es lista lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://antivelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5016316262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.12.04. 01:55:26

A kettő elvileg ugyanaz, csak az MLM cégek azzal legalizálják a bizniszt, hogy valami terméket hozzád vágnak, amit eladhatsz.
Azt sose értettem, hogy aki a munkahelyén nem tud előrejutni, az miért nem vált munkahelyet vagy tanul valami más szakmát, szerez értékesebb diplomát. Amúgy nem mindenkinek kell előbbre jutni egy munkahelyen, vannak, akiknek az alkalmazotti lét való, alkalmazottként is lehet igen jól keresni. Persze ehhez normális végzettség kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.04. 07:00:48

Az mlm egy piramisjáték.

S mlm-ben pénzt keresni csaki s a piramisjátékok mődszerével lehet,soha termékeladással. A termékek mindig túlárazottak, ennek oka pedig az, hogy csak így képes a rendszer nyereséget felhatalmozni a fáraói számára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.04. 07:04:02

Persze, tegyük hozzá, egy igazi mlm-ben azonnal millllliárdos lszel, szóval nem taléltad meg az igazi céget. Én megtaláltam és már milllliárdos vagyok: hurramilliomosleszek.wordpress.com/

Örömhernyó 2020.12.04. 08:07:09

"Egy hagyományos munkahelynek is ugyanez a struktúrája, de a helyzet az, hogy a Multi Level Marketing esetében tényleg feljebb juthat az ember. Ahogy egyre feljebb jut valaki, úgy kap egyre nagyobb jutalékot."

Ezzel szépen le is írta a posztoló a piramisjáték jellemzőit.
Az a szöveg, amit az MLM-esek nyomnak, hogy a munkahelyen nem jutsz előre, ugyanazt csinod mindnennap, mókuskerék stb. az Amerikában lehet, hogy működik, de Kelet-Európában az emberek 99%-a pont azért akar egy stabil munkahelyet hogy nem kelljen mást csinálnia, mint reggel bemenni, nem túl sok kihívással szembesülve elvégezni a munkakörébe eső feladatokat és délután hazmenni a családjához, a céges hierarchiában előrejutás a többségnek nem cél. Akinek vannak ilyen ambíciói az eleve olyan végzettséget szerez.
Vállalkozónak is kényszerből állt sok százezer magyar a rendszerváltás után, nem azért, mert annyira akart vállalkozni.
Jellemzően a tanulatlanok, jogilag, pénzügyileg analfabéták ugranak bele a piramisjátékokba és a közéjük tartozó MLM-ekbe is.

egyinges 2020.12.04. 08:12:46

Az MLM nem piramisjáték, mert nem az új belépők pénzét osztják szét a fölötte lévő szinteken, hanem az alsóbb szinteken termelt jutalék áramlik fentről lefelé a résztvevők között. Általában az MLM rendzserben értékesített termékek azért drágák, mert magas rajtuk az értékesítési jutalék tartalom.
Amúgy van legális piramisjáték a világban, ait úgy hívnak, hogy felosztó-kirovó nyugdíjrendszer. Itt is az új belépők pénzét osztják szét a rendszer "tetején" lévők között..Ezt szerették volna megszűntetni a Magán Nyugdíjpénztár rendszerével, ami kb 2025-re meg is valósult volna, de tudjuk, hogy mi történt 2011-ben...

Örömhernyó 2020.12.04. 11:01:12

@egyinges: Az MLM-ekben valójában annyira drágák (túlárazottak) a termékek, hogy azokat alig veszi valaki. Igaz, hogy az árban magas a jutalék és így az értékesítő elvileg sokat kereshetne, csak az a probléma ezzel, hogy alig páran tudnak értékesíteni annyit, hogy abból szemmel látható hasznuk legyen. Amiből a piramis tetején állók jól élnek, az az újonnan belépők beszervezése, hisz mindig van valami megvásárolandó kezdőcsomag, klubkártya, drága tanfolyam, ilyen-olyan díjak. A termékeket lényegében a tagok, értékesítők fizetik ki (már ezen busásan keresnek a piramis tetején állók), abban a reményben, hogy majd ők ezt kívülálló nyomorultaknak el tudják adni. Tehát az egész egy piramisjáték, amihez csatolnak egy terméket, így próbálják kikerülni a Btk-t. Hisz elvileg a termékből van haszon... a valóságban persze ugyanúgy az alsó szinteken újonnan belépők befizetései adják a felettük állók profitját.

Gioggi 2020.12.05. 00:09:24

@Örömhernyó: Aki a legtetején van, az is ugyan úgy vásárol mint az új belépő! Mindenki felfelé halad, tehát nem tudom hogy miért is szívná meg bárki is. Nem ígéri senki hogy holnap milliomos leszel, de az idő neked dolgozik. Mellette nem kell otthagynod a jelenlegi munkád! Miért is kellene? Belépsz , veszel csomagot, és pár 3-4 belépő után már vissza is kerested azt az összeget amit belefektettél. Milyen vállalkozást vagy üzletet tudsz elkezdeni, 100. 200, vagy 500 ezer forintból? Dolgozni kell érte? Ja! Hol nem kell dolgozni a pénzedért? Ez pontosan egy lehetőség azoknak akik nem tudnak, vagy nem tehetik meg hogy milliós vállalkozásokba kezdjenek
süti beállítások módosítása